Prijavite se za elektronsku poštu

i na poklon dobijate po jedan dan jelovnika za svako godišnje doba!

Poklon
 
Velike porcije za vitku liniju #1
Dodato 16. 04. 2018. u 20:00

U ovom serijalu "Velike porcije za vitku liniju" otkrivam tajnu kako tako "puno" jedem, a tako sam mršava. Obično moja konstitucija dobija komentare poput "Premšava je" i "Sigurno ništa ne jede". Dok sa druge strane, zapremine mojih obroka dobijaju komentare "To je previše hrane" i "Gde joj to sve stane?".  

U čemu je tajna?  

Pridržavam se nekoliko osnovnih principa, koji su  mi prijatni i zapravo obezbeđuju uživanje i u ishrani, i u vitkosti i u vežbanju, a to su:  

  •  sirova veganska ishrana 
  •  odmor digestivnog trakta između obroka 
  •  svakodnevno vežbanje 
  •  dovoljno sna 

I dok su svi ovi principi važni, u ovom blog postu objašnjavam prvi.

Hranim se svežim voćem, povrćem, semenkama i orašastim plodovima. Moj glavni izvor kalorija jeste celovito, sveže, zrelo, slatko voće i ono čini većinu moje ishrane. Odmah nakon njega stoji lako svarljivo povrće, a na kraju dolaze male količine semenki i orašastih plodova. To što moj izvor kalorija daje izuzetno čisto gorivo - uglavnom jednostavne šećere - daje mi tu mogućnost da mi "velike" zapremine obroka održavaju vitku liniju. I stavljam pod navodnike "velike", jer su moje zapremine obroka zapravo normalne na voćnoj ishrani, a samo izgledaju veliko sa stanovništva standardne ishrane. 

Voće i povrće su bogati vodom, te tako, kako ja to volim slikovito da objasnim, kalorije su "razvodnjene", te je potrebno više zalogaja da se unese isti broj kalorija kao u manjem broju zalogaja neke hrane koja sadrži manje vode. Dalje, voće i povrće sadrži manje količine masti u odnosu na svu drugu hrane, a masti su najkaloričnije od svih makronutrienata  

Eto samo da uzmemo primer ovog obroka iz videa: ovde imamo 2 kg banana – 650 g kore, to je 1 350 g jestivnog dela, što uznosi 1 200 kCal.  Kako ja jedem dva puta na dan i moje dnevne kalorijske potrebe su oko 2 000 kCal, ovo je za mene jedan odgovarajući obrok. 

A tih istih 1 200 kalorija nalazi se u svega 450 g, dakle 900 g manje, obroka od pilećih krilca i pomfrita

Ali, ono što je nepovoljno u tih 1 200 kCal piletine i pomfrita jeste preko 70 g masti, mnoge od kojih su zasićene, a sve su termički obrađene što ih čni karcenogenima. Dok u 1 200 kCal banana imamo svega 4.5 g masti.  

Zašto je ovo važno i kako se odražava na metabolizam i vitku liniju tela? 

Jedno istraživanje Komiteta lekara za odgovornu medicinu iz Vašingtona jasno je pokazalo da masti usporavaju metabolizam. Što i nije za čuđenje ako uzemo u obzir šta nam fiziologija kaže: masti u ishrani povećavaju viskoznost krvi, a tako usporavaju preuzimanje,  prenos i dostavu kiseonika iz pluća do ćelija, a bez kiseonika, manja je sposobnost ćelija za sagorevanje goriva iz hrane. 

Ali tu nije priči kraj! Uporedimo profil vitamina i minerala iz ova dva obroka koja su jednaka po kalorijskim vrednostima.
 

Beta karotena 9 x više u bananama.
Vitamina C 4 x više u... pa, naravno, opet bananama.

A pogledajmo sada odnos preko potrebnih baznih minerala:
Magnezijum: 3 : 1 za banane
Kalijum: 2.7 : 1 za banane
Mada, ima li smisla... mislim, koliko su uopšte iskoristivi kuvani minerali? 
Ali, to je tema za drugu priliku.

Poruka: ako želite da održavate vitku liniju bez dijete, klonite se masne hrane, a najoglašenija masna hrana je hrana životinjskog porekla. Dakle, recite ne mesu - i riba je meso, mleku, siru, jajima... a držite se voća i povrća!

Ja se nadam da vam je ovaj video od koristi i da ste spremni za drugu lekciju ovog serijala.

Voćno-zeleni pozdravi, 
Marina

Naučite kako da organizujete, raspodelite, pripremite i servirate ukusne, zdrave i lepe obroke na sirovoj, veganskoj ishrani kroz recepte, uputstva, savete i slike u jelovnicima "Biljne ishrane".

Kliknite na sliku jelovnika koji vas zanima:
     

    

pogledano: 524komentara: 2preporučujem: 8


Podeli sa prijateljima:

 
Komentari
Радослав
16:22 09.06.2018.
Ниско масна, високо шећерна храна унесена кроз воће и поврће и мало семења је свакако најздравија храна. Међути, постоји један једноставан проблем са таквом храном у савременом друштву. Наиме, вода која се унесе кроз ову храну, мора и да се избаци током 24 часа. Чак и када се храна узима у само два оброка, прии чему је други оброк бар четири сата пре спавања, јавља се проблем са избацивањем воде и ремећење сна, што није неважно.
Marina
20:04 12.06.2018.
Poštovanje Radoslave!

Hvala na komentaru. A šta kažete onda na savet da na standardnoj ishrani ljudi treba da piju 10 čaša vode dnevno? A gde je problem dehidratacije organizma? ;)

San svakako ide u etapama od otprilike 2 sata.

I ne, ne bih se složila da na pravilno sirovoj ishrani opisan problem postoji. :)
 
Ostavi komentar
*Ime

Želim da budem obavešten o novim komentarima putem email-a
Email