Prijavite se za elektronsku poštu

i na poklon dobijate po jedan dan jelovnika za svako godišnje doba!

Poklon
 
Istina roštiljskog dima
Dodato 29. 04. 2015. u 20:47

Da li vam je poznato da je duvanski dim štetan po zdravlje i da opravdano na kutijama cigareta pišu upozorenja poput „dvanski dim ubija“, „duvanski dim stvara rak“... Isto bi trebalo da piše i na svakom mesu sa roštilja, ali mnogo većim slovima, jer toksičnost cigareta je sitnica naspram toksičnosti u pečenom mesu... Ako vas miris roštilja privlači, to je samo zato što imate iskrivljenu sliku o istom. Saznajte istinu koja se krije iza roštiljskog dima!

Kancerogene supstance u mesu sa roštilja: 

Heterociklični amini

Na visokim temperaturama – 125 – 300 C - dolazi do denaturacije i mutacije proteina, jer se njihova molekularna struktura na tim temperaturama menja . Kreatin iz mesa  vezuje se za druge amino kiseline i jednostavne šećere iz mesa formirajući heterociklični amine. Ako se jede „hrana“ koja sadrži ove supstance, one u telu prodiru kroz ćelijske membrane, vezuju se za jezgro ćelije i uništavaju DNK materijal. Ovo onemogućava regularno deljenje DNK materijala, što dovodi do stvaranja kancerogenih ćelija. Heterociklični amini povezani su za stvaranje raka dojke, pluća, jednjaka, želudca, pankreasa, debelog creva, prostate i rektuma. [1][2]

Policiklični aromatični ugljovodonici

Sledeći put kada se nađete u blizini duvanskog dima, možete odahnuti, jer da... duvanski dim je štetan upravo zbog takozvanih policikličnih aromatičnih ugljovodonika, ali bar ih ne sadrži u onoj meri u kojoj ih sadrži dim roštilja. Dakle, ako se nađete u blizini roštilja na kojem se peče meso, bolje bežite ili probajte da ne dišete ako vam je stalo do vašeg zdravlja... Posebno upozorenje važi za trudnice, jer ispitivanja pokazuju da kada trudnice udišu policiklične aromatične ugljovodonike, isti prolaze kroz placentu i štetno deluju na fetus. To što su aromatični može da zvuči  egzotično, ali zapravo se radi o kancerogenim  hemikalijama koje se vezuju za stvaranje raka, mutacija i defekata kod novorođenčadi. [3][4][5]

Benzopiren

Benzopiren je jedan od mnogobrojnih policikličnih aromatičnih ugljovodonika. U istraživanjima na ljudskim ćelijama u kulturi, pokazano je benzopiren kancerogeno deluje na tkiva jednjaka, želudca, jetre, creva, pluća i dojke.[6] Benzopiren nalazi se u duvanskom dimu, ali količina benzopirena u njemu nije tako velika... bar ne u poređenju sa mesom sa roštilja. Količina benzopirena koja se nalazi u 600 cigareta nalazi se u 1kg šnicle sa roštilja![7] A kako se toksini nakupljaju u mastima, istina je da što je masnije meso na roštilju, to je veća koncentracija benzopirena koja se stvara u njemu.[8]

Poseban apel

Ako često boravite negde gde ste vi i vaša porodica izloženi roštiljskom dimu, u vašu korist je da se preselite ili da apelujete da se roštiljki dim više ne stvara. Ovo je posebno važno ako je roštiljki dim u blizini sportskog terena na kojem su ljudi, žene i deca bave fizičkim aktivnostima. Jer kako fizičke aktivnosti povećavaju disajni kapacitet pluća, iste u tom okruženju samo podrazumevaju udisanje većih količina kancerogenih čestica iz vazduha.

Odgovornost

Ako neko želi da udiše dim  pun kancerogenih čestica, samo nek izvoli. Ali nema prava da tera druge da udišu to isto. Dakle, ako neko želi da roštilja, neka se lepo zatvori u svoj dom, nek zatvori vrata i prozore pa nek roštilja do mile volje. Ako neko želi da jede nečije iskasapljeno, prepečeno i mutirano telo, samo nek izvoli... Ali mora buti svestan posledica i da preuzme odgovornost za svoje izbore.

„U prirodi ne postoje ni nagrade, ni kazne... Postoje posledice.“

Robert Ingersoll

Ja se nadam da vam je ovaj blog pružio korisne informacije. Ako znate nekog kome bi bio od koristi, molim vas, prosledite ga. Volim da čujem vaše mišljenje, pa vas molim da ostavite komentar na ovu temu.

Sve najbolje,

Marina

Napravite sirove, veganske pljeskavice bez dima! Kliknite na sliku ispod za recept:


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Heterocyclic_amine

[2] https://nutritionfacts.org/video/heterocyclic-amines-in-eggs-cheese-and-creatine/

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Polycyclic_aromatic_hydrocarbon

[4] https://nutritionfacts.org/video/meat-fumes-dietary-secondhand-smoke/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637690/

[6] Parish S, Collins R, Peto R, et al. Cigarette smoking, tar yields, and non-fatal myocardial infarction: 14,000 cases and 32,000 controls in the United Kingdom. The International Studies of Infarct Survival (ISIS) Collaborators. BMJ 1995 Aug 19;311(7003):471-477.

[7] Fraser GE. Preventive Cardiology. New York, Oxford: Oxford University Press, 1986 p. 24-25.

[8] Fielding JE. Smoking: Health Effects and Control. In: Last JM, Wallace RB, editors. Maxcy-Rosenau-Last Public Health and

Preventive Medicine—13th edition. Norwalk, CT: Appleton and Lange, 1992 p. 716.

pogledano: 3680komentara: 22preporučujem: 3


Podeli sa prijateljima:

 
Komentari
Ilija Saula
21:30 29.04.2015.
jeste posledicno je i treba nastojati da se izuzima iz prakse ne samo koristenje rostilja za pripremu hrane od mesa vec treba popularisati ishranu bez mesa i boriti se protiv monopola mesnih industrija koje nisu nista drugo nego ubice, kako zivotinja tako i covecanstva.
Jelena
12:46 30.04.2015.
Poucan clanak, u pravi cas pred tradicionalno prvomajsko rostiljanje...
Marina
15:35 30.04.2015.
Pozdrav dragi Ilija!

Hvala na komentaru. Slažem se!
Marina
15:35 30.04.2015.
Pozdrav Jelena!

Hvala. :)

Ju, vid, stvarno... koja slučajnost! ;)
miroslav
16:58 30.04.2015.
Ako je neko dijabeticar ili ima neku drugu bolest....jednostavno,ali pod obavezno je biti vegeterijanac.Za dijabetes znam sigurno,jer 20god imam dijabetes od toga 5 sa insulinskom terapijom,ja sam za mesec dana izbacio i insulin i skoro da ne koristim ni lekove ,a HB1C MI JE 5,37. Stojim na usluzi svima koji su zainteresovani za besplatan savet,povodom mog iskustva
Pozdrav Marini i svim postovaocima njenog bloga i sajta
Marina
19:51 30.04.2015.
Dragi Miroslave,

Veliko hvala na ovom komentaru i vašoj darežljivosti. Vaš uspeh i vaša volja su za svaku pohvalu!
Rob...
20:34 30.04.2015.
Slazem se, sigurno nije zdravo svaki dan rostiljati!
Ali siguran sam da od mesecno jednog dobrog rostilja niko nije umro.
Sve na svemu: mnogo vise dobijemo duhovno nego kolicko "gubimo" na zdravlju tokom jednog rostiljanja...
A ovaj tekst je cista gastromanipulacija...
Mirjana Pavlovic
19:36 01.05.2015.
Znam da je otrovno i ne koristim.Niti sluzim drugim osobama.Nisam trovac.Biljke su zakon za mene, zahvaljujuci tvojoj upornosti, mlada prijateljice.Obozavavam nacin zivota i polako te kopiram.Izvini ako ti smeta,javi da prestanem.
Predrag
10:50 02.05.2015.
Poštovani Miroslave bio bih vam vema zahvalan da mi prenesete iskustvo koje imate u vezi dijabetesa. Ako možete ostavite mejl ili kontakt telefon da se čujemo.
S poštovanjem!
Predrag Galić
Nenad
07:28 03.05.2015.
Miroslave,
Drago mi je da si našao adekvatnu ishranu. Zbog sebe i mnogih mojih prijatelja jako sam zainteresovan za tvoj režim ishrane. Zato te molim ako možeš napiši mi ukratko na mejl: arsic.nenad@yahoo.com.
Unapred puno hvala.
Nenad
Marina
13:16 04.05.2015.
Robe,

"od mesecno jednog dobrog rostilja niko nije umro"

Osim onih koje roštiljate! ;)

Otrov je otrov, ako vas ne ubije odmah, ne znači da neće polako...
Marina
13:18 04.05.2015.
Mirjana draga! Šta da mi smeta????? :D

Hvala ti!
Miroslav
21:52 04.05.2015.
Za Predraga moja imejl adresa je mboskovic955@gmail.com .pitajte me slobodno ja cu Vam sve sto znam preneti u vezi dijabetesa,pozdrav
Sanja
06:46 05.05.2015.
Koristan clanak :)
Marina
16:39 05.05.2015.
Hvala Miroslave na vašoj darežljivosti! :)
Marina
16:39 05.05.2015.
Hvala Sanja!
Franci
12:24 06.05.2015.
Hvala da jeste Marina i mi ostali predavači se polako prebijamo i ima nas sve više i više..... Kada budete u Slo - slobodno javite...lp
Marina
16:29 07.05.2015.
Pozdrav Franci!

Istina se polako probija! :)
Slovenija mi je vrlo draga i rado ću se javiti. Hvala! Isto važi za vas kada dođete u Srbiju.
Tina
10:00 18.05.2015.
Prvo sam odgledala video na youtube kanalu i htela sam da ostavim komentar za reference, ali vidim da si ih, Marina, ovde uredno navela. Trenutno nemam vremena da istražujem dublje ovu materiju, ali moram reći da mi se sviđa profesionalan pristup.
Pozdrav
Marina
14:23 18.05.2015.
Pozdrav Tina!

Drago mi je da si obratila pažnju narefernce. Cenim kada neko preispituje sve što čuje. Najčešće se (a posebno pred zlosutnim TV programiranjem ljudi) mozak samo iključi i gledoaci samo klimaju glavom, a ne znaju uopšte ni za šta.

Da, uvek navodim reference, jer apsolutno nije važno šta ja mislim o nekoj temi i koja su lična iskustva jedne osobe, nego je bitno da vidimo šta prava, nekorumpirana, nauka kaže i šta kažu emprijski dokazi.

Veliki pozdrav!
Anja
19:11 22.05.2015.
Zdravo Marina,

Ja sam veganka (tezim sirovoj ishrani koju za sada praktikujem oko 90%) i jako se radujem svakom Vasem clanku i redovno dijelim sadrzaje sa Vaseg sajta na fb-u, putem stranice Vegan Community Montenegro!
Posto planiram da imam svoj restoran sirove hrane i edukativni centar o istoj, mnogo se radujem nasoj buducoj komunikaciji i mogucoj saradnji.

Pozdrav iz Podgorice!
Marina
14:38 23.05.2015.
Draga Anja,

Mnogo ste me obradovali. Hvala!

I ja se radujem ostvarenju vaše vizije i saradnji.

Srdačni pozdravi za vas i Crnu Goru!
 
Ostavi komentar
*Ime

Želim da budem obavešten o novim komentarima putem email-a
Email